Hello Január! Hello Célok!

img_2134.jpgMég pár nap és már itt sem vagy. Átadod a helyed Februárnak. Villámgyors voltál idén is. Úgy érzem még csak most érkeztél és már itt sem vagy. Egyik lábad bent, a másik már kint az ajtón és 2018 el is kezdődött. A legtöbbünk számára az év első hónapja az új kezdetekről szól. Ennek ellenére egy kutatás azt mutatta, hogy az Új Évi fogadalmak 92%-a nem teljesül és még Húsvét előtt (vagymég hamarabb) a feledés homályába merülnek.

Ha rendszeresen jársz konditerembe tudod miről beszélek. Január első hetében moccanni sem lehet a sok újonnan csatlakozótól, akik lelkesen emelgetik a súlyokat vagy taposnak a gépeken miközben magukban zsolozsmázzák, hogy “idén-most-már-tuti-lefogyok-vagy-egészséges-leszek”. Aztán elérkezik a január vége – február eleje és boldogan üdvözlöd azokat az arcokat, akiket már tavaly, tavalyelőttről is ismersz.

Az elmúlt pár évben sok minden változott bennem és fogadalmak helyett inkább CÉLOKAT állítok. Ok. Hogy őszinte legyek a tavalyi évben elkezdtem egy Coaching Tanfolyamot, ami nem szól másról, mint Célkitűzésről.

De az emberek nagy többsége miért nem tűz ki célokat?

Adj magadnak egy pillanatot. Hogyha megkérdezem Tőled, hogy mit szeretnél elérni ebben a hónapban, ebben az évben vagy 2023ig akkor tudod a választ? Ha nem, ne lepődj meg! Habár leírni a céljainkat elengedhetetlen a sikerhez, az emberek 65%-a tudja, hogy mit nem akar, de nincs tisztában azzal, hogy mit is szeretne igazán elérni az életében.

És milyen egyéb okok miatt nem állítanak fel az emberek célokat?

  • Pusztán lustaságból. Értem én, hogy sokkal kényelmesebb a TV előtt gubbasztani, mint tenni valamit azért, hogy sokkal teljesebb életet élj.
  • Sok ember nem hisz abban, hogy szüksége lenne célokra. Ők azok a kétkedők, akik abban hisznek, amit látnak.
  • A félelem egy másik hatalmas tényező, ami lebénítja a embereket. „Mi történik ha nem érem el a célomat?” És még rosszabb: „mi történik ha valójában elérem?”
  • „Fogalmam sincs hogyan álljak neki!” Ha nem tudják hogyan, el sem kezdik.
  • És végül, de nem utolsósorban ott vannak azok az emberek, akik mindent akarnak egyszerre és mindezt MOST azonnal. Mármint MOST MOST, nem később most. Olyan társadalomban élünk, ahol bármit azonnal megkaphatsz, úgyhogy ezen nincs mit csodálkozni. Egy cél elérése pedig általában lépésről lépésre történik.

Ha nem tűzöl ki célokat magad elé az olyan mintha anélkül próbálnál eljutni valahova, hogy igazából tudnád hova tartasz. Viccesen hangzik, ugye? Az életed is egy út, egy utazás, amelyen szükséged van néha koordinátákra, hogy tudd merre is haladsz. Szóval tölts egy kis időt magaddal és kapcsold be a képzeletbeli GPS-ed. A következő blogpostban adok néhány ötletet, hogyan állj neki a célkitűzésnek.

Leave a comment